بررسی برخی از خصوصیات ژنوتیپ ها و ارقام گوجه فرنگی هلندی و روسی در شرایط اهواز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران

2 دانشیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران

3 استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی ،دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران

چکیده

سرمای اول و گرمای آخر فصل در کشت بهاره، رشد و نمو گیاه گوجه‌فرنگی را در خوزستان محدود می‌کند. ارقام گوجه‌فرنگی مقاوم به تنش‌های دمایی برای تولید محصول اقتصادی می‌تواند یکی از نیازهای اولیه به شمار رود. برای شناسایی ژنوتیپ‌های سازگار با شرایط کشت بهاره، آزمایشی در سال زراعی 1388-1387 و در دو مرحله قبل از انتقال نشا در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام و پس از انتقال نشا با طرح آماری آزمون آگومنت بر روی 40 ژنوتیپ‌ مختلف گوجه‌فرنگی از روسیه، هلند و ارقام رایج منطقه صورت گرفت. صفات مورد ارزیابی شامل: تعداد برگ و ارتفاع گیاهچه در هفته هفتم پس از کشت بذر، زمان ظهور اولین، دومین و سومین گل آذین، تعداد برگ تا ظهور اولین، دومین و سومین گل آذین، تعداد گل در اولین، دومین و سومین گل آذین، زمان تشکیل میوه در اولین، دومین و سومین خوشه میوه، تعداد میوه تشکیل شده در اولین، دومین و سومین خوشه میوه، متوسط وزن میوه و میزان عملکرد، مقایسه شدند. بیشتر ژنوتیپ‌ها ارتفاع متوسطی(11- 8 سانتی‌متر) داشتند. در بین ژنوتیپ‌های مختلف، زودرس‌ترین و دیررس‌ترین به ترتیب ژنوتیپ‌های شماره 21 و 44 قرار داشتند. ژنوتیپ‌‌ شماره 16 با میانگین 2744 گرم در بوته بالاترین میزان عملکرد میوه را دارا بود. ژنوتیپ‌های شماره 32 و 20 میوه‌های درشت و ژنوتیپ‌های شماره 43 و 45 میوه‌های بسیار ریزی داشتند. حساس‌ترین ژنوتیپ به سرمای اول فصل Sto و مقاوم‌ترین ژنوتیپ‌ها به گرمای آخر فصل 16 و  25 بودند.    

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

aInvestigation of Some Characteristics of Dutch and Russian Tomato Genotypes and Cultivars in Ahvaz

نویسندگان [English]

  • Maryam Javidi Shirvani 1
  • Nasser Alamzadeh Ansari 2
  • Mehrangiz Chehrazi 3
1 M.Sc. Graduate, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Khuzestan, Iran
2 Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Khuzestan, Iran
3 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Khuzestan, Iran
چکیده [English]

The first cold and the last heat of the season in spring cultivation limit the growth and development of the tomato plant in Khuzestan. Tomato cultivars resistant to temperature stresses can be one of the basic needs for economic production. To identify genotypes compatible with spring planting conditions, an experiment was conducted in 2008-2009 crop year in two stages before seedling transfer in a completely randomized design and after seedling transfer with agronomic test on 40 different tomato genotypes from Russia and the Netherlands. And the usual figures of the region were taken. Evaluated traits include: number of leaves and seedling height in the seventh week after seed planting, time of emergence of the first, second and third inflorescences, number of leaves until the emergence of the first, second and third inflorescences, number of flowers in the first, second and third inflorescences Fruit formation time in the first, second and third fruit clusters, number of fruits formed in the first, second and third fruit clusters, average fruit weight and yield were compared. Most genotypes were of medium height (8-11 cm). Among the different genotypes, the earliest and most late genotypes were 21 and 44, respectively. Genotype No. 16 with the average of 2744 g.plant had the highest fruit yield. Genotypes 32 and 20 had large fruits and genotypes 43 and 45 had very small fruits. The most sensitive genotypes Sto  were to the first cold of the season and the most resistant genotypes to the last heat of the genotypes 16  and 25  seasons.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Early maturity
  • Genotype
  • Yield
  • Tomato
  • Abdelmageed, A. H., Gruda, N. & Geyer, B. (2003). Effect of high temperature and heat shock on tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) genotypes under controlled conditions. In Conference on International Agricultural Research for Development, 34(10), 1064-1076.
  • Atherton, J. G. & Harris, G. P. (1986). Flowering. In The tomato crop (pp. 167-200). Springer, Dordrecht.‏
  • Blanco, F. F. & Folegatti, M. V. (2003). A new method for estimating the leaf area index of cucumber and tomato plants. Horticultura Brasileira, 21(4), 666-669.‏
  • Cantliffe, D. J., Shaw, N., Jovicich, E., Rodriguez, J. C., Secker, I. & Karchi, Z. (2001). Passive ventilated high-roof greenhouse production of vegetables in a humid, mild winter climate. Acta Horticulturae, 1, 195-202.‏
  • Firon, N., Shaked, R., Peet, M. M., Pharr, D. M., Zamski, E., Rosenfeld, K. & Pressman, E. (2006). Pollen grains of heat tolerant tomato cultivars retain higher carbohydrate concentration under heat stress conditions. Scientia Horticulturae, 109(3), 212-217.‏
  • Fleisher, H. D., Logendra, S. L., Moraru, C., Both, A. J., Cavazzoni, J., Gianfagna, T. & Janes, W. H. (2006). Effect of temperature perturbations on tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) quality and production scheduling. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 81(1), 125-131.‏
  • Foolad, M. R. & Lin, G. Y. (2001). Genetic analysis of cold tolerance during vegetative growth in tomato, Lycopersicon esculentum Mill. Euphytica, 122(1), 105-111.‏
  • Foolad, M. R., Subbiah, P., Kramer, C., Hargrave, G. & Lin, G. Y. (2003). Genetic relationships among cold, salt and drought tolerance during seed germination in an interspecific cross of tomato. Euphytica, 130(2), 199-206.‏
  • Ho, L. C. & Hewitt, J. D. (1986). Fruit development. In The tomato crop (pp. 201-239). Springer, Dordrecht.‏
  • Ledesma, N. A., Nakata, M. & Sugiyama, N. (2008). Effect of high temperature stress on the reproductive growth of strawberry cvs.‘Nyoho’and ‘Toyonoka’. Scientia Horticulturae, 116(2), 186-193.‏
  • Spears, J. F., TeKrony, D. M. & Egli, D. B. (1997). Temperature during seed filling and soybean seed germination and vigour. Seed Science and Technology (Switzerland).‏
  • Su-Lan, J. I., JIANG, L., Yi-Hua, W. A. N. G., Shi-Jia, L. I. U., Xi, L. I. U., Hu-Qu, Z. H. A. I & Jian-Min, W. A. N. (2008). QTL and epistasis for low temperature germinability in rice. Acta Agronomica Sinica, 34(4), 551-556.‏
  • Todorov, T. & Pevicharova, G. (2003). Agobiological and chemical evaluation of foreign determinate tomato cultivars. Plant Science.‏ 40(5), 457-461.
  • Tyler, H. H., Warren, S. L., Bilderback, T. E. & Perry, K. B. (1993). Composted turkey litter: II. Effect on plant growth. Journal of Environmental Horticulture, 11(3), 137-141.‏
  • Van Ploeg, D. & Heuvelink, E. (2005). Influence of sub-optimal temperature on tomato growth and yield: a review. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 80(6), 652-659.‏
  • Warner, R. M. & Erwin, J. E. (2005). Naturally occurring variation in high temperature induced floral bud abortion across Arabidopsis thaliana accessions. Plant, Cell & Environment, 28(10), 1255-1266.‏