تاثیر pH، ملاس چغندر قند، ویتامین‌های گروه B و مواد تنظیم‌کننده‌ رشد بر رشد رویشی میسلیوم قارچ شیتاکه ( edodes (Lentinula روی عصاره غلات

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

2 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

3 5 استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

اولین گام در صنعت پرورش قارچ، تولید میسلیوم است. با توجه به اثر نوع محیط کشت بر رشد میسلیومی، اهمیت انتخاب محیط کشت مناسب برای تکثیر کشت‌های خالص جهت تولید اسپان، کمتر از انتخاب سویه برای تولید محصول نیست. بنابراین در این تحقیق چهار آزمایش مختلف جهت ارزیابی اثر pH، ملاس چغندر قند، ویتامین‌های گروهB  و تنظیم‌کننده‌های رشد به منظور القای حداکثر رشد میسلیوم قارچ شیتاکه (Lentinula edodes) روی عصاره‌های غلات طراحی شد. نتایج اختلاف معنا‌داری را بین تیمارها و اثرات متقابل آن‎ها نشان داد. در مجموع، قارچ مورد مطالعه بالاترین سرعت رشد میسلیومی (4/10 میلیمتر در روز) را در عصاره سورگوم با 5/4pH= به‌دست آورد. با وجود این، محیط کشت مالت اکسترکت آگار با  6 pH= کمترین میزان رشد (6/7 میلی‌متر در روز) را القا کرد. علاوه‌ بر ‌این، غنی‌سازی محیط کشت با ملاس باعث کاهش میزان رشد رویشی شد. در این تحقیق، کمترین میزان رشد در عصاره ذرت غنی‌شده با 3 گرم در لیتر ملاس (8/5 میلی‌متر در روز) اتفاق افتاد. از سوی دیگر، عصاره سورگوم غنی‌شده با 25/0 میلی‌گرم در لیتر تیامین ((B1 (9/12 میلی‌متر در روز) و عصاره گندم غنی شده با 1 میلی‌گرم در لیتر نیکوتینیک اسید ((B3 (3/8 میلی‌متر در روز) به ‌ترتیب بیشترین و کمترین میزان رشد را القا کردند. به علاوه، عصاره سورگوم غنی‌شده با 1 میلی‌گرم در لیتر 2,4-D (1/15 میلی‌متر در روز) بیشترین رشد میسلیومی و عصاره گندم غنی‌شده با 10 میلی‌گرم در لیتر IAA (15/9 میلی‌متر در روز)کمترین میزان رشد گشت.  

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of pH, Sugar Beet Molasses, B vitamins and Growth Regulators on Vegetative Growth of Lentinula edodes on Cereal Extract

نویسندگان [English]

  • Roghayeh Karimi Rad 1
  • Mehdi Behnamian 2
  • Sarah Dejestan 3
1 MS.c. Student, Department of Horticulture Sciences, Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardebil, Ardebil, Iran
2 Assisant Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
3 Assisant Professor, Department of Agriculture and plant breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
چکیده [English]

The first step in the mushroom growing industry is the production of mycelium. Considering the effect of the type of culture medium on mycelial growth, the importance of choosing a suitable culture medium for propagation of pure cultures to produce span is not less than the choice of strain for crop production. Therefore, in this study, four different experiments were designed to evaluate the effect of pH, sugar beet molasses, B vitamins and growth regulators to induce maximal growth of Lentinula edodes mycelium on cereal extracts. The results showed a significant difference between treatments and their interactions. Overall, the studied fungus obtained the highest mycelial growth rate (10.4 mm / day) in sorghum extract with pH = 4.5. Nevertheless, the malt culture medium of agar extract with pH = 6 induced the lowest growth rate (7.6 mm / day). In addition, enrichment of the culture medium with molasses reduced the rate of vegetative growth. In this study, the lowest growth rate occurred in corn extract enriched with 3 g / l molasses (5.8 mm / day). On the other hand, sorghum extract enriched with 0.25 mg / l thiamine (B1 (12.9 mm / day) and wheat extract enriched with 1 mg / l nicotinic acid (B3 (8.3 mm / day)) In addition, they induced the highest and lowest growth rates. 9 mm per day) was the lowest growth rate.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Growth Regulator
  • Cereal extract
  • Shiitake mushrooms
  • Molasses
  • Vitamin
  • Adejoye, O. D., Adebayo-Tayoz, B. C., Ogunjobi, A. A., Olaoye, O. A. & Fadahunsi, F. I. (2006). Effect of carbon, nitrogen and mineral sources on growth of Pleurotus florida, a Nigeria edible mushroom. African Journal of Biotechnology, 5, 1355-1359.
  • Adejoye, O. D. & Fasidi, I. O. (2009). Effect of cultural condition on biomass and laccase production in submerged medium by Schizophyllum commum (FR), a Nigerian edible mushroom. Electroice Journal of Environmental Agricultural and Food Chemistry, 8, 1186-1193.
  • Aneja, K. R. (2001). Experiment in microbiology plant pathology tissue culture and mushroom productiontechnology.
  • Adenipekun, C. O. N. & Gbolagade, J. S. (2006). Nutritional requirements of Pleurotus florida (Mont.( Singer, a Nigerian mushroom. Pakistan Journal of Nutrition, 5, 597-600.
  • Bae, J. T., Jayanta, S., Jong-pile, P. & Jong-Won, Y. (2000). Optimization of submerged culture condition for exo-biopolymer production by Paecilomyces japonica. Microbiology Biotechnology, 10, 482-487.
  • Ehyaei, A. & Behbahani, A. (1993). Methods of soil analysis. Soil and Water Research Institute, Tehran. (In Farsi)
  • Gu, Y. H. & Belury, M. A. (2005). Selective including of apoptosis in murine skin: Carcinoma cells (CH72) by an ethanol extract of Lentinula edodes. Cancers Letters, 220 21-28.
  • Hassegawa, R. H., Kasuya, M. C. M. & Vanetti, M. C. D. (2005). Growth of Lentinula edodes. Journal of Biotechnology Electronic liquid media supplemented with agricultural wastes, 212-217.
  • Jones, J. B. (2001). Labratory guide conductioning soiltest plant and plantanalysis. CRC press. LLL.
  • Jonathan, S. G. & Fasidi, I. O. (2003). Studies on Psathyerella atroumbonatai (Pegler), a Nigerian edible fungus. Food Chemistry, 81, 481-484.
  • Kalmis, E. & Kalyonca, F. (2006). Variation in the isolate obtained from Basidiospores of commercial mushroom Lentinula edodes. International Journal of Science and Technology, 1-7.
  • Khan, S. M., Mirza, J. H. & Khan, M. A. (1991). Studies on shiitake mushrooms (Lentinula edodes) (Berk) Pegler. Internationa Congress on the Science and Cultivation of Edible Fungi, 503-508.
  • Kim, H. O., Lim, J. M., Joo, J. H., Kim, S. W., Hwang, H. J., Choi, J. W. & Yun, J. W. (2005). Optimization of submerged culture condition for the production of mycelial biomass and exopolysaccharides by Agrocybe cylindracea. Bioresource Technology, 96, 1175-1182.
  • Kim, S. W., Hwang, H. J., Xu, C. P., Na, Y. S. Songand, S. K. & Yun, J. W. (2002). Infuence of nutritional conditions on the mycelia growth and exopolysacharide production in Paecilomyces sinclairii. Applied Microbiology, 34, 389-398.
  • Manjunthan, J. & Kaviyarasam, V. (2010). The growh of requirement of Lentinula tuberregium. Middle-East Journal of Science Research, 5, 81-85.
  • Maniruzzaman, M. (2004). Influence of media composition and growth regulators on mycelial growth and spawn production of three mushroom species. Department of Biotechnology, BAU, Mymensingh.
  • Nwanze, P. I., Khan, A. U., Ameh, J. B. & Umoh, V. J. (2005). The effect of spawn grains, culture media, oil types and rates on carpophore production of Lentinus squarrosulus (Mont) Singer. African Journal of Biotechnology, 4, 472-477.
  • Petal, H., Akshava, G. & Shilpa, G. (2009). Laccase from Pleurotus ostreatus HP-1. Bioresources, 4, 268-284.
  • Tbatabaei, S. J. (2010). Mineral nutrition of plants. Tabriz Press. (In Farsi)