بررسی تأثیر زمان برداشت و روش خشک کردن بذر بر کیفیت جوانه‌زنی بذر پیاز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

2 کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، اصفهان، ایران

10.22034/iuvs.2021.130022.1111

چکیده

به‌منظور تعیین بهترین زمان برداشت و روش خشک کردن بذر پیاز، پس از کشت دو نوع پیاز (توده بومی درچه اصفهان (روز بلند) و رقم تگزاس ارلی‌گرانو 502 (روز کوتاه)، بذور این ارقام در پنج زمان مختلف برداشت شدند و دو آزمایش جداگانه به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در آزمایشگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان اجرا شد. فاکتورها شامل زمان برداشت بذر در پنج سطح شامل:کپسول سبز، کپسول زرد، پنج درصد شکافته شدن کپسول‌ها، 50 درصد شکافته شدن کپسول‌ها و 100 درصد شکافته شدن کپسول‌ها و روش خشک کردن بذر در دو سطح سایه خشک و آفتاب خشک بودند. صفات اندازه‌گیری شده شامل درصد و سرعت جوانه‌زنی، وزن هزار دانه و صفات طولی و وزنی گیاهچه‌ پیاز بود. نتایج نشان داد که همه صفات به‌جزء وزن هزار دانه تحت تأثیر تیمار‌ها قرار گرفتند. در توده بومی درچه، بیشترین درصد جوانه‌زنی (96 درصد) در کپسول زرد و 100 درصد شکافته شدن کپسول‌ها و روش سایه خشک و بیشترین سرعت جوانه‌زنی (34/1 روز) در پنج درصد شکافته شدن کپسول‌ها و سایه خشک به‌دست آمد. در رقم تگزاس ارلی‌گرانو، بیشترین درصد جوانه‌زنی (5/94 درصد) در کپسول زرد و روش سایه خشک و بیشترین سرعت جوانه‌زنی (92/0 روز ) در 50 درصد شکافته شدن کپسول‌ها و سایه خشک به‌دست آمد؛ که با زمان کپسول زرد تفاوت معنی‌دار نداشت. در رقم تگزاس ارلی‌گرانو بیشترین مقادیر صفات طول بوته، طول ساقه‌چه و طول ریشه‌چه (به‌ترتیب 88/53 سانتی‌متر، 22/16 سانتی‌متر و 84/37 سانتی‌متر) به زمان پنج درصد شکافته شدن کپسول‌ها و روش سایه خشک اختصاص داشت. در هر دو رقم پیاز، کمترین مقادیر هر یک از صفات اندازه‌گیری شده مربوط به مرحله کپسول سبز و روش آفتاب خشک بود. مطابق نتایج این آزمایش، مرحله دوم برداشت (کپسول زرد) با روش سایه خشک، بهترین زمان برداشت بذر پیاز است که از ریزش بذر ناشی از تعویق برداشت تا رسیدگی کامل همه چتر‌ها و کپسول و افت شدید عملکرد جلوگیری می‌کند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study the Effect of Harvesting Time and Drying Method on Allium cepa Seed Germination Quality

نویسندگان [English]

  • Emad Shahmansouri 1
  • Zahra Abasi 1
  • Farzad Shirazi 2
1 Assistant Professor, Horticulture Crops Research Departrnent, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, (AREEO), Esfahan, Iran
2 Organization of Agriculture Jahad Isfahan, Esfahan, Iran
چکیده [English]

In order to determine the best harvest time and method of drying onion seeds, after planting of two types of onions: the native landrace of Dorcheh Isfahan (long day) and Texas Early Granu 502 varieties (short day) in two separate experiments, seeds were harvest in 5 stages and laboratory experiment was performed as factorial experiment in the form of randomized completely design with three replications. This experiment was done in 2014 in the research laboratory of Isfahan Agricultural Research Center. Factors include the harvest stage consists of five levels: green capsule, yellow capsule, 5% of capsule splitting, 50% splitting of capsules and 100% splitting of capsules and the drying method in two level: dry shade and sun drying. The measured traits included germination percentage and germination rate, 1000-length and weight traits of onion seedlings. The results showed that all traits except of the weight of 1000 seeds were affected by the treatments. For Dorcheh Isfahan, the highest germination percentage (96%) was obtained in the yellow capsule and 100% splitting of capsules harvests and the dry shade method and the highest germination rate (1.34 day) was obtained in the 5% of capsule splitting harvest and dry shade. For Texas variety, the highest germination percentage (94.5%) was obtained in the yellow capsule harvest and dry shade method and the highest germination rate (0.92 day) was obtained in the 50% splitting of capsules harvest and dry shade, which was not significantly different from the second harvest. In Texas cultivar, the highest size for plant length, stem length and root length (53.88 cm, 16.22 cm and 37.84 cm, respectively) was allocated to the 5% of capsule splitting harvest time and dry shade method. In both varieties, the lowest values of each of the measured traits were related to the green capsule stage of harvest and the dry sun method. Therefore, according to the results, the second stage (yellow capsule) by the shade method, is the best harvest time that prevents seed shedding due to delayed harvest to full maturity of all umbrellas and capsules and severe yield loss.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Allium Cepa
  • Seed vigor
  • Seedling weight traits
  • Seed quality
-           Adam, O., Abisoye, O., Joseph, A., Julius, O. & Ayooluwa, O. (2018). The effect of traditional shade- drying method on seed germination and vigour of two varieties of Tomato. Asian Research Journal of Agriculture, 12, 1-6.‏
-           Adlipur, M. & Sahebali, B. (2011). The effect of different harvest times on the quality of edible onion seeds. 7th Iranian Horticultural Congress, Isfahan, Isfahan University of Technology. (In Farsi)
-           Alan, O. (2006). Studies on improving of seed quality in pepper seed production. Ph.D. Thesis Ege University, Horticulture Department.
-           Alizade-Benab, G., Tobeh, A., Ghassemi-Golezani, K., Sadegzadeh Hemayati, S. & Ebadi khazine gadim, A. (2007). Investigation of different sowing and harvesting dates effect on yield and quality of monogram sugar beet seed. Pajouhesh and Sazandegi,73, 33-42. (In Farsi)
-           Asgari, M., Makizade Tafti, M., Nasiri, M. & Parsa, S. (2013). Investigating the effect of habitat and sowing time on seed germination and seedling growth in parsley medicinal plant (Pimpinella aurea DC). Iranian Journal of Horticultural Sciences, 44(3), 341-348. (In Farsi)
-           Badawi, M. A., Seadh, S. E., El-Emery, M. I. & Shalaby, A. E. M. (2010). Onion seed yield and its quality as influenced by storage methods, mother bulb size and harvesting time. Journal of Plant Production, 1(2), 239-249.‏
-           Baslar, G. & Ilbi, H. (2018). Do seed harvest period and drying method affect the seed quality and yield in onion?. International Horticultural Congress IHC2018: II International Symposium on Soilless Culture and VIII International,1273, 323-328.‏
-           Brar, N. S., Kaushik, P. & Dudi, B. S. (2019). Assessment of natural ageing related physio-biochemical changes in onion seed. Agriculture, 9(8), 163-175.‏
-           Chegini, M.A., Farzaneh, S., Sadeghzadeh Hemayati, S. & Fatolah Taleghani, D. (2013). Study of effects of different stecklings planting and seed harvesting times on seed quantity and quality of shirin cultivar of sugar beet. Sugar Beet Journal, 29(2), 201-214. (In Farsi)
-           Demir, I., Mavi, K., Sermenli, T. & Ozcoban, M. (2002). Seed development and maturation in Aubergine (Solanum melongena L.). Gartenbauwissenschaft, 67(4), 148-154.‏
-           Durrant, M. J. & Loads, A. H. (1990). Some changes in sugarbeet seeds during maturation and after density grading. Seed Science and Technology, 18(1), 11-21.‏
-           Eskandari, H., Hamid, A. & Alizadeh-Amraie, A. (2015). Development and maturation of sesame (Sesamum indicum) seeds under different water regimes. Seed Science and Technology, 43(2), 269-272.‏
-           Feyem, M. M. N., Bell, J. M., Kenyi, D. M., Dougoua, M. Y. F. & Moche, K. (2017). Harvest date influence on seed germination of some nerica rainfed Rice varieties. Journal of Rice Research, 5(179), 2-13.
-           Harrington, J. F. & Kozlowski, T. T. (1972). Seed storage and longevity. Seed Biology, 3, 145-245.‏
-           Havey, M. J. (2018). Onion breeding. Plant Breeding Reviews, 42, 39-85.‏
-           ISTA. International Rules for Seed Testing (2015). International Seed Testing Association: Bassersdorf, Switzerland.
-           Khan, P. S. S. V., Vijayalakshmi, G., Raja, M. M., Naik, M. L., Germana, M. A. & Terry, R. G. (2020). Doubled haploid production in onion (Allium cepa L.): from gynogenesis to chromosome doubling. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 142(1), 1-22.
-           Khazae, H., Zare Feizabadi, A. & Beheshti, S. A. (2011). Effect of harvesting time on quantitative and qualitative characteristics of seed in different Tomato (Lycopersicon esculentum) cultivars. Seed and Plant Production, 27(1), 21-40. (In Farsi)
-          Neal, A. C. & Ellerbrock, L. A. (1986). Optimizing time of harvesting for seed of Alliun cepa L. Journal of Seed Technology, 10, 35-45.
-          Ogawa, T. (1961). Studies on seed production of onion. II- the relation between the development of seeds and their germinating ability. Journal of Haploid and Social Horticultural Science, 30, 325-333.
-           Pakzi, A., Noormohammadi, G., Habibi, D. Nasri, M. & Paknejad, F. (2008). Effect of harvesting time on germination and related characters in kidney bean by multiple regression model and path analysis. Journal of Agricultural Science of Iran, 5(3), 327-337. (In Farsi)
-           Ruiz, M. B. & Parera, C. A. (2017). Effect of harvesting time on seed quality of two bell pepper cultivars (Capsicum annuum).‏ Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, 49(2), 67-77.
-           Tesfaye, M., Belew, D., Dessalegn, Y. & Shumye, G. (2018). Effect of planting time on growth, yield components, seed yield and quality of onion (Allium cepa L.) at Tehuledere district, northeastern Ethiopia. Agriculture & Food Security, 7(1), 28-36.
-           Tetteh, R., Aboagye, L. M., Darko, R. & Osafo, E. A. (2018). Effect of maturity stages on seed quality of two tomato accessions. African Crop Science Journal, 26(2), 237-244.‏
-           Vasudevan, S. N., Sudarshan, J. S., Kurdikeri, M. B. & Dharmatti, P. R. (2010). Influence of pinching of apical bud and chemical sprays on seed yield and quality of fenugreek. Karnataka Journal of Agricultural Sciences, 21(1), 122-124.
-           Yang, W., Liu, S., Yuan, G., Liu, P., Qi, D., Dong, X. & Li, X. (2019). Germination characteristics among different sheepgrass (Leymus chinensis) germplasm during the seed development and after-ripening stages. Peer Journal, 7, 6688-6693.‏
-           Zadeh, H. M. I., Mahmoodi, T. M. & Khaliliaqdam, N. (2014). Effect of different harvesting times on the seed quality of barley cultivars. Journal of Biological Sciences, 14(8), 532-536.‏