اثر‌ات کلش گندم، برگ نخل خرما، باگاس نیشکر و مکمل‌های آلی بر عملکرد و کیفیت قارچ صدفی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد ماشین‌های کشاورزی و مکانیزاسیون، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

2 استاد گروه ماشین‌های کشاورزی و مکانیزاسیون، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

3 دانشیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

10.22034/iuvs.2020.117300.1074

چکیده

افزایش تولید و انباشت ضایعات محصولات کشاورزی یکی از معضلات زیست‌محیطی در نقاط مختلف جهان می‌باشد. یکی از روش‌های مصرف ضایعات محصولات کشاورزی، استفاده به‌عنوان بستر کاشت قارچ و تبدیل ضایعات به محصول با ارزش افزوده بیشتر می‌باشد. در این آزمایش اثرات بسترهای کاشت کلش گندم، برگ نخل خرما و باگاس نیشکر و تیمارهای مواد مکمل به‌میزان 5/2 درصد وزنی شامل کنجاله سویا، کنجاله کلزا و کود مرغ بر رشد، عملکرد و برخی ترکیبات بیوشیمیایی قارچ صدفی در سالن کشت قارچ ایستگاه آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان طی سال 1393 بررسی شد. نتایج نشان داد افزودن کنجاله سویا به بسترهای برگ نخل خرما، کلش گندم و یا افزودن کود مرغ به برگ نخل خرما عملکرد قارچ صدفی را به‌طور معنی‌داری به‌ترتیب 39/6، 97/5 و 30/6 کیلوگرم افزایش داد. عملکرد قارچ صدفی در بستر باگاس نیشکر و یا همراه با مکمل‌ها کمتر از بسترهای کلش گندم و برگ نخل خرما بود. طول دوره رشد در بستر باگاس حاوی مکمل‌ها به‌طور معنی‌داری بیشتر از سایر تیمارها بود. پروتئین کل پس از افرودن کنجاله کلزا به هر سه بستر افزایش معنی‌داری داشت ولی کنجاله سویا فقط در بستر باگاس میزان پروتئین را 95/22 درصد افزایش داد. بیشترین میزان روغن در بستر باگاس حاوی کنجاله کلزا (۸۱/۱ درصد) و بیشترین کربوهیدرات‌های محلول (۱۱/۵۹ درصد) و فنول کل (۷۰۶ میکروگرم در گرم وزن خشک) به‌ترتیب در بستر کلش گندم حاوی کنجاله کلزا و بستر باگاس حاوی کنجاله سویا بود. کارایی بیوشیمیایی قارچ صدفی تحت تأثیر بستر کاشت قرار گرفت و کمترین کارایی زیستی در بستر باگاس بود. نتایج نشان داد با افزودن مکمل به بسترهای کلش گندم و برگ نخل خرما عملکرد و شاخص‌های کیفی قارچ صدفی بهتر از بستر باگاس بود و طول دوره رشد نیز کوتاه‌تر از بستر باگاس بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Wheat Straw, Leaf of Date Palm, Bagasse and Organic Supplements on Yield and Quality of Oyster Mushroom

نویسندگان [English]

  • Leila Anbarestani 1
  • Mohammad Amin Asoodar 2
  • Mokhtar Heidari 3
1 M.Sc. Graduate, Department of Agricultural Machinery and Mechanization Engineering, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
2 Professor, Department of Agricultural Machinery and Mechanization Engineering, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
3 Associate Professor, Department of Horticulture, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
چکیده [English]

Increasing waste production and accumulation of agricultural products is one of the environmental problems in different parts of the world. One of the ways to consume agricultural waste is to use it as a growth media for mushroom and to convert waste into higher value-added crops. In this experiment, the effects of substrates of wheat straw, date palm leaf, sugar cane bagasse and supplementary treatments including soybean meal, rapeseed meal and chicken manure (2.5 % W: weight) on growth, yield ad some biochemical constituents of oyster mushroom, in the mushroom cultivation hall of the Educational and Research Station of Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources during 2014 were investigated. The results showed that adding soybean meal to palm leaf and wheat straw substrates or adding poultry manure to palm leaf significantly increased the yield of oyster mushroom (6.39, 5.97 and 6.30 kg, respectively). The yield of oyster mushroom in sugarcane bagasse or supplementation was lower than that of wheat straw and palm leaf. Growth period in bagasse containing supplements was significantly longer than other treatments. Total protein was increased significantly after the rapeseed meal was added to all three substrates, but soybean meal only was able to increase protein content in bagasse substrate (22.95 %). The highest oil content in bagasse substrate was found in rapeseed meal (1.81 %), the highest soluble carbohydrates, total phenol content were measured in wheat straw+ rapeseed meal, bagasse+ soybean meal were shown 59.11 % and 706 micrograms per gram of dry weight, respectively. The biochemical efficiency of oyster mushroom was affected by planting time and the lowest biological efficiency was in the bagasse substrate. The results showed that adding supplement to wheat straw and palm leaves yield and quality characteristics of oyster mushrooms were better than bagasse and the growth period was shorter than bagasse.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biological efficiency
  • Organic waste
  • Nutrient content
  • Pleurotus
-          Ahmadi, K., Ebadzadeh, H. R., Abdesha, H., Kazemian, A. & Rafiee, M. (2018). Agricultural statistics. Ministry of Agriculture Jihad. Tehran, Iran. (In Farsi)
-          Albalasmeh, A. A., Berhe, A. A. & Ghezzehei, T. A. (2013). A new method for rapid determination of carbohydrate and total carbon concentrations using UV spectrophotometry. Carbohydrate Polymers, 97(2), 253-261.
-          Alkoaik, F., Khalil, A., Fulleros, R. & Reyes, R. G. (2015). Cultivation of oyster mushroom (Pleurotus florida) on date palm residues in an environmentally controlled conditions in Saudi Arabia. Advances in Environmental Biology, 9(3), 526-533.
-          Bradford, M. M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry, 72(1), 248-254.
-          Dundar, A., Acay, H. & Yildiz, A. (2009). Effect of using different lignocellulosic wastes for cultivation of Pleurotus ostreatus (Jacq.) on mushroom yield, chemical composition and nutritional value. African Journal of Biotechnology, 8(4), 622-666.
-          Helrich, K. (1990). Official methods of Analysis, 15th Edition, the Association of Official Analytical Chemists Inc., Arlington.USA.
-          Iqbal, B., Khan, H., Saifullah, I. K., Shah, B., Naeem, A., Ullah, W. & Ahmed, N. (2016). Substrates evaluation for the quality, production and growth of oyster mushroom (Pleurotus florida Cetto.). Journal of Entomology and Zoology Studies, 4(3), 98-107.
-          Jackson, L. W. (2015). The safety and efficacy of Pleurotus ostreatus (Oyster Mushroom) production on Prosopis spp. Products. MSc. Thesis. The University of Arizona. USA.
-          Irigoyen, J. J., Einerich, D. W. & Sanchez‐Diaz, M. (1992). Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiologia Plantarum, 84(1), 55-60.
-          Makenali, F., Kashi, A. & Hekmati, J. (2008). Effects of the base substrate and dietary supplements on growth indices florida oyster mushroom (Pleurotus florida). Journal of Horticultural Science, 29(3), 368-376. (In Farsi)
-          Mensah, O. E. (2015). Comparative studies on growth and yield of pleurotus ostreatus on different types of substrates. MSc. Thesis, Kwa Me Nkrumah University. Ghana.‏
-          Miles, P. G. & Chang, S. T. (2004). Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. 2nd Edition. CRC Press. New York Washington.
-          Mkhize, S. S., Cloete, J., Basson, A. K. & Zharare, G. E. (2016). Performance of Pleurotus ostreatus mushroom grown on maize stalk residues supplemented with various levels of maize flour and wheat bran. Food Science and Technology, 36(4), 598-605.
-          Mondal, S. R., Rehana, J., Noman, M. S. & Adhikary, S. K. (2010). Comparative study on growth and yield performance of oyster mushroom (Pleurotus florida) on different substrates. Journal of the Bangladesh Agricultural University, 8(2), 213-220.
-          Nadir, A. H. (2014). Effect of different substrates on the yield and quality of oyster mushroom. MSc. Thesis. European University of Lefke.
-          Singh, S. D. & Prasad, G. (2012). Effect of different substrate supplements on the growth and yield of two species of mushroom (Pleurotus florida) and (P. sajorcaju). International Multidisciplinary Research Journal, 2(3), 61-64.
-          Philippoussis, A. & Diamantopoulou, P. A. (2011). Agro-food industry wastes and agricultural residues conversion into high value products by mushroom cultivation. In Proceedings of the 7th international conference on mushroom biology and mushroom products (ICMBMP7), France (pp. 4-7).
-          Rahman, M. H., Ahmed, K. U., Roy, T. S., Shelly, N. J. & Rahman, M. S. (2012). Effect of wheat bran supplements with rice straw on the proximate composition of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). Bangladesh Research Publications Journal, 7(4), 306-311.
-          Salami, A. O., Bankole, F. A. & Chinyere, O. (2018). Effect of organic nitrogen supplements on the yield and nutrient content of oyster mushroom (Pleurotus florida) cultivated on corncobs. Science Feed Journal of Mycology, 1(1), 1-9.
-          Samuel, A. A. & Eugene, T. L. (2012). Growth performance and yield of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) on different substrates composition in Buea South West Cameroon. Science Journal of Biochemistry, 10, 1-6.
-          Sanchez, C. (2010). Cultivation of Pleurotus ostreatus and other edible mushrooms. Applied microbiology and Biotechnology, 85(5), 1321-1337.
-          Singleton, V. L. & Rossi, J. A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic- phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144-158.
-          Thomas, G. V., Palaniswami, C., Prabhu, S. R. Gopal, M. & Gupta, A. (2013). Co-composting of coconut coir pith with solid poultry manure. Current Science, 104, 245-250.
-          Upadhyay, R. C., Verma, R. N., Singh, S. K. & Yadav, M. C. (2002). Effect of organic nitrogen supplementation in pleurotus species. Mushroom Biology and Mushroom Products, 105(3), 225-232.
-          Shashirekha, M. N. & Rajarathnam, S. (2007). Bioconversion and biotransformation of coir pith for economic production of Pleurotus florida: chemical and biochemical changes in coir pith during the mushroom growth and fructification. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 23(8), 1107-1114.